Met films in gesprek: Met Pen en Penseel, de levenskunst van Charlotte Salomon

Tijdens de voorbereiding van de speelfilm ‘Charlotte’ (1980), kregen de makers van de film, waaronder regisseur Frans Weisz, uit handen van Charlottes stiefmoeder, Paula Salomon-Lindberg, een nooit eerder gepubliceerde brief, met het verzoek de inhoud niet in de film te gebruiken. In deze brief, gericht aan haar grote liefde, beschrijft Charlotte de omstandigheden waarin’ Leben? oder Theater?’ tot stand kwam, doet zij een ontroerende bekentenis en komen we voor het eerst dichtbij de ‘werkelijke’ Charlotte. Frans Weisz geeft in zijn nieuwste documentaire, met dezelfde titel als het levenswerk van Charlotte Salomon, niet alleen een fascinerend beeld van het leven van de jonge kunstenares, maar confronteert prominenten met haar brief; een postume onthulling die een heel nieuw licht werpt op de laatste periode van haar leven. KLIK HIER voor de trailer van de film

Denise de Costa is onderzoekster en schrijfster. In 1996 promoveerde ze aan de universiteit van Utrecht op Anne Frank en Etty Hillesum. Spiritualiteit, schrijverschap, seksualiteit (Balans 1996). De lezing voorafgaande aan de film heeft ze als titel meegegeven: Met Pen en Penseel. De Levenskunst van Etty Hillesum en Charlotte Salomon. Etty Hillesum en Charlotte Salomon waren jonge Joodse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de dood voor ogen vierden zij het leven. Zij stierven beiden in de herfst van 1943 in Auschwitz. Zij lieten dagboeken, schilderijen en brieven na. Met pen en penseel ontwikkelden zij een levenskunst die van zoveel innerlijke kracht en schoonheid getuigt dat zij ver uitstijgt boven de tijd waarin zij tot stand kwam.

De lezing begint om 19:30 uur. De film start om 20:00 uur. Een kaartje voor de film en lezing vooraf kost € 10,00, kies bij u bestelling via http://www.demeerse.com/theater/1752/Frans_Weisz/Leven_Of_Theater_/ Kies bij bestelling voor Internet Actie. Wilt u alleen de film bezoeken, kies dan voor de normale prijs van € 8,00. Na afloop van de film is er de mogelijkheid om met de spreker na te praten.
Ook zijn er kaartjes in de voorverkoop te koop bij de kassa van de Meerse, Raadhuisplein 3