Filmhuis Extra: 5 Broken camera's

Mensen uit Hoofddorp kozen een film uit, die past bij hun passie. Ze leiden de film in en bespreken hem na afloop.

Vrijdag 20 maart Rien Wattel, lid ‘vrienden van Sabeel’ over de Palestijnse film ‘Five Broken Cameras’.

TRAILER

Toegangsprijs voor film + inleiding € 8,- Start inleiding: 19.30 uur, start film: rond 20.00 uur. Plaats: Theater Oude Raadhuis, Hoofdweg 675.

Ditmaal wordt de documentaire Five Broken Cameras vertoond, die in 2011 een prijs won op het IDFA en in 2013 een Oscar-nominatie kreeg.

De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera's. Elk van deze camera's vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. Emad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden. In die eerste dagen waarin het verzet tegen de Joodse kolonisten en de alom tegenwoordige Israëlische soldaten op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren. Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld (waaronder mensen uit Israel) helpen, maar de strijd wordt grimmiger, er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles, en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking.

De film wordt ingeleid door Rien Wattel, predikant te Hoofddorp en tevens voorzitter van Vrienden van Sabeel Nederland. Sabeel is het centrum voor Palestijnse bevrijdingstheologie in Jeruzalem, dat zich inzet voor vrede en verzoening in Israël en Palestina.