Expositie Het sacrale landschap in De Ark

In De Ark  hangen tot eind mei 15 schilderijen van John Hacking onder de titel ‘Het sacrale landschap’. Hij gebruikt verf die hij zelf maakt uit pigmenten, bindmiddelen en water. Vandaar de verrassend heldere kleuren.

Het begint van met een klein fotootje: het geboortehuis van zijn moeder in Stokhem, oude foto’s gekocht op een markt in Duitsland. Die foto plakt hij op doek. Daaromheen schildert John Hacking dan het landschap zoals wij het zouden kunnen zien. ‘Verzonnen’, zegt John Hacking, ‘maar het is opvallend dat veel mensen daarin elementen herkennen die hen herinneren aan reizen en plaatsen die indruk hebben gemaakt. Jeugdervaringen die weer terugkomen, soms ook’.

John Hacking

Hacking is sinds 2000 universiteitspastor in Nijmegen en was daarvoor bekend in Haarlemmermeer als pastoraal werker in Badhoevedorp. Hij schildert al sinds zijn 14e levensjaar. ‘Als schilder ben ik autodidact hoewel ik wel veel heb geleerd van andere kunstenaars, zoals Armando, Anselm Kiefer en Caspar David Friedrich. Ook Joseph Beuys is voor mij een inspiratiebron, zeker in zijn verkenningen van het spirituele’.

Hacking: ‘Het landschap is voor mij bron van inspiratie. Metaforisch komen daar hemel en aarde bij elkaar, raakt de hemel de aarde en omgekeerd. In die zin is het landschap nooit zomaar een landschap maar een getuigenis van een bijzondere ontmoeting. In mijn optiek geeft de horizon een hint naar het sacrale in onze werkelijkheid en wordt de vraag aangescherpt waarmee vandaan komt en waarheen je weg leidt in dit leven. Het landschap is ook een plek waar je letterlijk iets van geluk kunt ervaren door het vergezicht, de lichtinval of het moment van de dag.’

openingstijden

Deze bijzondere expositie is in De Ark gratis te zien op dinsdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur en zondags rond de kerkdienst, dus tussen 9.45 en 10.30 uur en vanaf 11.45 tot ongeveer 12.15. Of op afspraak via cultuurindeark@gmail.com
Eind mei komen er nog extra openstellingen, onder andere rond een speciaal project, waarvoor alle Haarlemmermeerders worden uitgenodigd. De bedoeling is dat bezoekers bij een of meer van de werken een gedicht, eigen beeld (foto, tekening, beeldhouwwerk) of muziekstuk maken en dat eind mei laten zien of horen in De Ark. Nadere gegevens volgen.

Muziek-beeld-gedichtenavond

Op maandag 18 mei Muziek-beeld-gedichtenavond n.a.v. expositie Het Sacrale landschap, van 19.30 – 20.30 uur in De Ark, meer info