Symposium bij herdenking 10 jaar Schipholbrand

Vluchteling zijn nú – 10 jaar na de Schipholbrand

Op 26 oktober 2005 om 23.55 uur begon de Schipholbrand, die aan elf ingesloten mensen zonder geldige papieren het leven kostte. Omdat 10 jaar later de vragen van toen over vluchtelingen nog steeds actueel zijn, is er die avond een herdenking in Oude Meer en een symposium in Badhoevedorp. Vluchtelingen-advocaat Pim Fischer, wethouder Tom Horn van Haarlemmermeer en Annemarie Busser van Amnesty International Nederland zijn daar de sprekers. Vooraf is er een herdenking bij het monument, waar Eduard Nazarski, voorzitter van Amnesty International Nederland, een korte toespraak zal houden.
De Schipholbrand had in Nederland grote gevolgen. De toenmalige burgemeester van Haarlemmermeer Fons Hertog trad af, evenals de ministers Donner en Dekker. Het negeren van het bouwbesluit en het niet controleren van de naleving daarvan was de aanleiding daartoe. Pogingen om de schuld aan een opgesloten Libische gedetineerde te geven, werden door de Hoge Raad in 2013 definitief afgewezen.
Ook in 2015 zijn de vragen die toen speelden weer opnieuw uiterst actueel: met welk recht mag iemand vluchten en in Nederland zijn? welke plichten heeft Nederland tegenover aanwezige vluchtelingen? mogen mensen zonder papieren opgesloten worden?

Over die vragen organiseert de groep Vluchtelingen Haarlemmermeer (voorheen Kerk en Vluchteling) op maandag 26 oktober een symposium in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp.

Alle belangstellenden uit de regio zijn van harte welkom bij de herdenking en het symposium.

Meer informatie is te krijgen bij Leo Mesman en Rien Wattel, vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com. Actuele informatie en updates zijn te vinden op facebook.vluchtelingeninhaarlemmermeer

herdenking bij monument

Voorafgaand aan het symposium is er een herdenking van de elf slachtoffers van de brand bij het monument aan Ten Pol in Oude Meer, vlakbij de plek waar het Detentiecentrum toen stond. Het monument is nu te bereiken via de Breguetlaan 67 en de voetgangersbrug naar Ten Pol.

Eduard Nazarski, voorzitter van Amnesty International Nederland, houdt daar een korte toespraak en de elf namen worden genoemd waarbij lichtjes worden aangestoken bij de elf paaltjes met de namen. Haarlemmermeerse kerken wordt gevaagd bloemen te brengen om rond het monument te plaatsen. De herdenking begint om 19.00 uur en duurt ruim een half uur.

symposium over 2015

Om 20.00 uur start in de Pelgrimskerk aan de Havikstraat in Badhoevedorp een symposium met als thema Vluchteling zijn nú – 10 jaar na de Schipholbrand.

Annemarie Busser van Amnesty International Nederland belicht ontwikkelingen rond migratie nú en noemt alternatieven voor opsluiting van afgewezen asielzoekers, waar in enkele landen goede ervaringen mee zijn.

Pim Fischer, vluchtelingenadvocaat en vooral bekend van het proces dat hij namens de Protestantse Kerk tegen het Nederlands asielbeleid voerde en won bij het Europese Hof, zoomt in op de mogelijkheden voor de overheid om te gaan met uitgeprocedeerde asielzoekers en de dilemma’s die hij ondervindt.

Wethouder Tom Horn van Haarlemmermeer zal de actuele visie en actie van de gemeente Haarlemmermeer toelichten.

Na een pauze zullen de inleiders en mensen die als vrijwilliger met vluchtelingen werken, in een forum met de zaal discussiëren. Rond 22.00 uur is het eind van de thema-avond gepland.