Filmhuis ‘Stories we tell’ met Stevo Akkerman 6 nov. in De Ark

De gast deze avond is Trouw-redacteur Stevo Akkerman die de film 'Stories we tell' (Sarah Polley) inleidt en met ons na afloop daarover in gesprek gaat. 'Stories We Tell' laat familie en vrienden aan het woord over hun herinneringen aan Sarahs moeder. Dit levert een intrigerend beeld van een sterke, fascinerende en mysterieuze vrouw. De film schetst een portret van een intelligent, warm en liefhebbend gezin. Elk gezinslid heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen visie op het verleden en de waarheid. Hoe beïnvloedt het geheugen de herinnering…”

6 november, 19.30 uur, De Ark, Muiderbos 36
Toegang voor deze film: € 5,- inclusief koffie of thee in de pauze.

Stevo Akkerman

was buitenlandcorrespondent van Trouw en was vorig jaar in die hoedanigheid in Noord-Korea. In 2014 won hij de prijs voor het beste spirituele boek met zijn boek 'Donderdagmiddagdochter' over het overlijden van zijn dochtertje. Sinds kort is hij lid van de redactie “religie en filosofie”.
Let op: deze filmhuisavond wordt niet in het Oude Raadhuis gehouden, maar in De Ark, Muiderbos 36!

Sarah Polleys razendknappe en originele documentaire gaat over veel meer dan alleen haar eigen familie.

De Canadese actrice Sarah Polley, overtuigt nu al een paar jaar ook als regisseur. Ze maakte bijzondere films als Away from Her, waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg, en Take This Waltz.

Het autobiografische Stories We Tell is haar meest gewaagde en tegelijkertijd meest geslaagde project tot nu toe.

Polley is de dochter van Diane Elizabeth, een actrice die aan kanker overleed toen Sarah elf was. In Stories We Tell haalt ze familieleden, vrienden en kennissen voor de camera en vraagt ze ons haar bijzondere familieverhaal te vertellen.

Stories We Tell begint met gefingeerde archiefbeelden van haar extroverte en vrolijke moeder. Teken aan de wand: moeder en toekomstig echtgenoot Michael Polley vertellen elkaar al bij de eerste ontmoeting een leugentje.

Het was een ongelijk huwelijk. Zij; een uitbundige actrice die hield van lachen en feesten. Hij; een introverte man die moeite had zijn vrouw zijn liefde te tonen.

Langzaam en heel zorgvuldig pelt Sarah Polley de lagen af. Sommige scènes worden nagespeeld. Iedereen vertelt een ander verhaal. Ze heeft haar vader uitgenodigd om in een opnamestudio zijn versie van de gebeurtenissen voor te lezen.

Zo probeert ze dus, als een detective, de waarheid te achterhalen. We ontdekken dat haar moeder de eerste vrouw in Canada was die de voogdij over haar kinderen verloor, we leren over de bijzondere band die tussen Michael en Sarah ontstond na de dood van haar moeder, we horen de namen Geoffrey Bowes en Harry Gulkin…

Een film die zo draait om zijn maker als Stories We Tell, had gemakkelijk té exhibitionistisch kunnen worden. In plaats daarvan past bewondering voor de behendigheid waarmee Polley de grenzen van de documentaire-vorm oprekt, haar humor en de intelligentie waarmee ze dit liefdevolle familieportret maakte.

En de waarheid die Sarah Polley uiteindelijk vindt, is er één die geldt voor al onze verhalen en familiegeschiedenissen.