Schilderijen over loslaten en vasthouden na de dood

In november houdt Oecumenisch Centrum De Ark een bijzondere expositie: zes grote schilderijen van Godelieve Smulders uit Amsterdam vertellen van de weg die ze ging na de dood van haar partner, twee jaar geleden. Maar de serie eindigt met een terugvinden en vasthouden van zijn leven.

In de schilderijen valt op dat het handschrift van Godelieve Smulders ruim, groots en monumentaal is. De doeken zijn bijna 2,5 bij 1,2 meter. Rond Loslaten en Aanwezigheid maakte ze een serie van 12 grote schilderijen, waarvan er in november zes in De Ark hangen.

Ze zijn ontstaan als uitdrukking van het onherroepelijke proces van rouw en loslaten, maar toch ook aanwezigheid voelen, na het plotselinge verlies van haar partner twee jaar geleden. Wie er naar kijkt, ziet heel veel lijnen. En heel veel beweging: zowel verdwijnende lijnen, het beeld lijkt bijna op te lossen, als terugkomende lijnen. Zo vertelt ze haar verhaal: na het loslaten kwam er een nieuw gevoel van aanwezigheid. Bijzonder door z’n eenvoud en kleur is het grote schilderij met de vingerafdruk van de duim van haar partner.

Door dat verhaal komen ook ervaringen uit het christelijk geloof in beeld: Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. Anders gezegd: het geloof in een leven dat we blijven delen.

De schilderijen mixen heel mooi een zekere afstand en abstractie en iets heel nabijs. Dat maakt ze ook ontroerend. Het universele en het unieke, passie en compassie raken aan elkaar.

Godelieve Smulders heeft na haar opleiding aan de Rietveldacademie en de Rijksacademie eerst 10 jaar figuratieve beelden gemaakt. Daarna heeft zij zich in de jaren ‘90 ontwikkeld tot monumentaal beeldhouwster met beelden in de openbare ruimte. De laatste 10 jaar heeft zij zich voornamelijk bezig gehouden met schilderen, film, fotografie en internetkunstprojecten.
Rond de expositie zijn drie kerkdiensten in De Ark op de zondagen 8, 15 en 22 november om 10.30 uur met Ark-predikant Aarnoud van der Deijl. De eerste zondag hoopt Godelieve Smulders ook aanwezig te zijn.

De expositie is te zien tot begin december en open rond de kerkdiensten op zondag (dus half uur vóor 10.30 en na afloop rond 11.45), op dinsdag van 13.30 – 16.00 uur en op afspraak via 06 16040860 of cultuurindeark@gmail.com.

De Ark, Muiderbos 36