Verslag van een Schipholwake

Schipholwake bij de Migrantengevangenis.

Op zondag 13 december werd de Schipholwake, die al jarenlang elke 2de zondag van de maand georganiseerd wordt, weer gehouden. Het initiatief is ontstaan vanuit het Noëlhuis in Amsterdam. Een wake is in dit geval een religieuze viering in de open lucht, een ‘steuntje in de rug’ voor bewoners van de migrantengevangenis omdat ze niet over de goede papieren beschikken. Steeds wisselende groepen geven de wake maandelijks vorm. Vandaag was de voorbereiding in handen van de Raad van Kerken Hoofddorp (PKN, RK-Parochie, Doopsgezinde Gemeente) en PKN uit Vijfhuizen. Zo’n 50 mensen, jong en oud, woonden deze Schipholwake bij.

In de liturgie, het programma, hoorden we niet alleen een confronterende tekst voor Joiden van Johannes de Doper, maar ook zijn adviezen wat je ter verbetering kunt doen. Naar onze tijd vertaald: blijven opkomen voor de rechten en leefomstandigheden van de bewoners. We zongen toepasselijke liederen (onder begeleiding van een ad hoc klarinetbespeelster) en lazen teksten en gebeden. We rondden de migrantengevangenis en hadden contact door te zwaaien, op fluitjes te blazen en met een paar krijttekeningen op de grond. Bij de hoofdingang herdachten we de slachtoffers van de Schipholbrand en werden de meegebrachte chocolade en bloemen afgegeven voor de geestelijke verzorging en de bewoners. Minder dan 100 mensen zitten hier onschuldig vast, zo werd verteld. Rotterdam is gesloten en in Kamp Zeist, waar veel families zijn, is het ook niet druk. Dat lijkt een goed teken, we zijn er nog niet. Na afloop van de rondgang werd nog nagepraat bij een verwarmend drankje meegebracht door de altijd aanwezige ‘harde kern’ van zeer trouwe bezoekers en organisatoren.

De volgende wake is op zondag 10 januari 2016, om 14.00 uur.

Meer informatie: kijk op www.schipholwakes.nl .

2015-12-13_Jan Hemink, Hoofddorp.

gebed 'Voor hen die verloren lopen'

God, wij vragen van u:
vind hen die verloren lopen,
die, gescheiden van hen van wie ze houden,
over grenzen moeten gaan,
uit hun land en weg van hun geboortegrond
die niet meer weten waarheen.
Vind hen, God,
gij die altijd hen die verloren raakten zoekt
en beschermt zoals een kloek haar kuikens.
God, wij vragen u:
laat hen die onder ons wonen, die zich vreemden voelen, ontworteld,
een veilige woonplaats vinden,
waar hun geschiedenis wordt gerespecteerd
hun vaardigheden worden erkend
zodat ze zonder vrees kunnen leven.
Laat ons, God, hun nieuwe thuis zijn
open ons hart voor hen.

kop