Vredesduiven voor helpers bootvluchtelingen op Lesbos

Jolanda Kromhout, Yasmin Katibai en Alexander van Mazijk kregen woensdagavond 9 maart een vredesduif opgespeld. Zij ontvingen die voor hun praktische hulp aan bootvluchtelingen op Lesbos en Kos. Leo Mesman van de Vredesambassade reikte de oorkondes uit. Daarop werd ook genoemd dat hun actie veel Haarlemmermeerders liet zien ´dat je het gevoel van machteloosheid kunt doorbreken´.
Op eigen kosten
-Alle drie gingen ze naar de Griekse eilanden als vrijwilliger via de Stichting Bootvluchteling. Dat betekent ook dat ze de reis op eigen kosten, waarvoor ze sponsors zochten, hebben gemaakt.
-Yasmin, zelf eerder vluchteling uit Iran, kwam thuis met veel aangrijpende verhalen over haar verblijf van tien dagen op Lesbos. Zij spreekt Farsi en heeft ook veel getolkt voor de medische dienst.
-Jolanda Terlouw heeft bootvluchtelingen aan land geholpen op Kos. ´Het waren lange, intensieve dagen. Het is onvoorstelbaar wat je hoort en ziet´.
Helpen op Lesbos en Kos
Alexander van Mazijk, directeur financiën bij de gemeente Haarlemmermeer, richtte samen met zijn vriend Tijmen Smit, wethouder in Laren, de stichting Hulp Nabij op. Daarmee haalden ze geld en spullen op. Met het geld huurden ze onder meer een busje op Lesbos, om vrouwen en kinderen van de kust naar de stad te kunnen brengen. De twee mannen hielpen de boten met vluchtelingen aan land te brengen. Daar gaven ze hen eerst droge kleding en wat te eten. 'We hebben heel veel leed gezien, zoals mensen die zwaar mishandeld en misbruikt waren door smokkelaars of de Turkse maffia.´

Symbool van hoop voor Haarlemmermeer
Vredesambassade Haarlemmermeer wil jaarlijks initiatieven voor het voetlicht halen, die een bijdrage leveren aan meer menselijkheid, recht en vrede op deze wereld. Dat wordt onderstreept met de uitreiking van een vredesduif van Palestijns olijfhout.

Vooral het feit dat de actie van dit drietal ook mensen in Haarlemmermeer moed geeft, sprak de Vredesambassade aan. Mensen die hun betrokkenheid omzetten in daadwerkelijke hulp ter plekke, zijn symbolen van hoop.

volg de vredesambassade Haarlemmermeer op facebook