Lutherjaar van start in Hoofddorp

Met twee maaltijden, een kerkdienst en een tentoonstelling start in Hoofddorp het Lutherjaar: de herdenking van 500 jaar protestantisme.
Op 31 oktober 1517 timmerde Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg. Deze daad wordt algemeen gezien als het begin van de protestantse kerken, de Reformatie.

Met deze stellingen wilde Luther misstanden in de Rooms-Katholieke kerk aan de orde stellen. Maar het leidde ertoe dat hij uiteindelijk uit die kerk werd gezet. Vanaf 31 oktober 2016 wordt dit in alle protestantse landen herdacht met een Luther- of Reformatiejaar, dat duurt tot 31 oktober 2017. Veel activiteiten gebeuren samen met rooms-katholieken, omdat de kerken ook steeds meer gemeenschappelijks bij elkaar ontdekken.
Ook Hoofddorp doet daaraan mee. De start vormt een kerkdienst in oecumenische kerk De Ark in Hoofddorp op zondag 30 oktober, om 10.30 uur. Daarin wordt Luther gezien als ‘vaste tafelgast’ bij De Wereld Draait Door: over alles wil en kan hij meepraten. Ook de vrouw van Luther, Käthe, komt langs om háár kant van het verhaal te laten horen.

Actuele informatie

is te vinden op pghoofdorp.nl en boekwinkelhetkruispunt.nl

Twee maaltijden

Van Luther is bekend dat hij een groot eter en druk prater was aan tafel én dat hij graag liederen maakte om zijn ideeën door te geven. Daarom zijn er in november twee maaltijden, waarbij aan tafel ook gepraat en gezongen wordt. De eerste is op donderdag 3 november in De Ark en begint om 19.00 uur. De Cantorij van De Lichtkring en de zanggroep van De Ark doen mee aan een maaltijd, waar een aantal amuses uit Luthers tijd wordt gegeten.

De maaltijd duurt tot een uur of negen en opgeven kan bij c.wessel@pghoofddorp.nl. Deelname is gratis. De Ark ligt aan Muiderbos 36.
Ook boekwinkel Het Kruispunt speelt met een speciale maaltijd in op het Lutherjaar. Voor de tafelrede is Erik Borgman uitgenodigd. Onder de titel ‘Met open handen - de reformatie van de 21 eeuw’ zal hij lijnen trekken van de reformatie van toen naar de huidige tijd. Hij ziet de reformatie als een verzameling van veranderingen in een tijd waarin heel veel revolutionair verschoof. ‘Herkennen we dat ook niet in onze tijd?’ is zijn vraag. En wat kunnen wij dan van die reformatie toen leren? Erik Borgman is hoogleraar theologie in Tilburg en door Vrij Nederland geselecteerd als één van de meest innovatieve denkers van Nederland. Ook werd hij Theoloog van het Jaar 2012.

Deze maaltijd is op dinsdag 22 november van 18.00 – 21.00 uur in Het Fundament, onder de RK-kerk aan de Kruisweg 1071. De kosten zijn 10.00 euro. Aanmelden bij info@boekwinkelhetkruispunt.nl
Jeltje Hoogenkamp uit Culemborg maakte bij 13 Lutherliederen schilderijen. In december is daar een tentoonstelling van in Hoofddorp. Met dromerig palet en grafische benadering zoomt zij in op regels uit elk lied die haar troffen. Deze expositie is vanaf 4 december te zien in De Ark, Muiderbos 36.