Jeltje Hoogenkamp schildert liederen van Luther

‘Kun je een lied schilderen?’ Jeltje Hoogenkamp begon eraan: de dertien liederen van Maarten Luther in het protestantse Liedboek 2013 schilderen. Zij liet zich steeds door één regel eruit inspireren. De schilderijen hangen tot 1 januari in De Ark in Hoofddorp.
Luther houdt van stevige taal: je verwacht expressionisme, sterke kleuren en stoere gebaren. Maar Jeltje Hoogenkamp is een andere kant uitgegaan. Ze zoomde in op die ene regel met een dromerig palet en grafische benadering, met kleur- en vormsymboliek. Zo ontstonden dertien meditatieve schilderijen die de kordate kracht van Luthers taal overbrengen naar een bespiegelend niveau.

Luther heeft veel gregoriaanse liederen vertaald in het Duits. Het evangelie moest op allerlei manieren zo toegankelijk mogelijk worden voor iedereen. ‘Dat was’, zegt Rien Wattel van Cultuur in De Ark, ‘voor Luther ook de clou van alles wat hij deed: God zo dicht mogelijk bij mensen brengen.’
Jeltje Hoogenkamp (*1946) studeerde aan de Gerrit Rietveldacademie en woont in Culemborg.
Deze expositie trekt in 2017 door Nederland en is onderdeel van het Amuse-project bij het Lutherjaar en Reformatie-jubileum in 2017. Voor een overzicht en ander werk van Jeltje Hoogenkamp: deroosvanculemborg.nl

De expositie in De Ark is te zien tot 1 januari.

Openingstijden zijn dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur en rond de kerkdiensten, op zondag om 10.30 uur en met kerst.

Bezoek op afspraak via cultuurindeark@gmail.com of 06 16040860.