Repair Café opent vijfde vestiging en steunt goed doel

Het gaat goed met de Repair Cafés in Haarlemmermeer: niet alleen gaat 22 februari het vijfde Repair Café open, in Badhoevedorp, maar ook lieten de financiën een klein overschot zien. Dat is gedeeltelijk overgemaakt naar een duurzaam goed doel.
Het eerste Repair Café opende op 15 mei 2013 in Hoofddorp, in kerkcentrum De Ark. Het Meer-Minder-Fonds van De Ark was één van de initiatiefnemers, samen met GroenLinks Haarlemmermeer en het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer NMCX. Hoofddorp werd al snel gevolgd door Nieuw-Vennep, Zwanenburg-Halfweg en Lisserbroek.

Op woensdag 22 februari zal burgemeester Theo Weterings samen met Maatvast-directeur Maarten Askamp het vijfde Repair Café Haarlemmermeer openen. Dat wordt elke vierde woensdagmorgen van 9.30 – 12.00 uur gehouden in Badhoevedorp in ’t Rietland aan de Chr. Huygensstraat 21, een wijkgebouw van Maatvast.

‘Veel mensen in Badhoevedorp kijken ernaar uit’, zeggen de vrijwilligers die Repair Café Badhoevedorp gaan draaien. ‘Steeds meer mensen leven met het motto van het Repair Café: ‘Weggooien? Mooi niet!’’

Dat het werkt, blijkt uit de cijfers, zegt Rien Wattel, secretaris van de Stichting Repair Café Haarlemmermeer: ‘Vanaf het begin zat de loop er goed in. In de Repair Cafés is het een komen en gaan van mensen met defecte strijkijzers, Senseo-apparaten, dvd-spelers en oude bandrecorders, rammelende fietsen, beschadigde kleding enzovoort. Er worden bijvoorbeeld in Hoofddorp tussen de 25 en 45 reparaties per middag verricht, waarvan een kleine 65% lukt. Maar ook als het niet lukt, is dat voor de eigenaar vaak een geruststelling: nu kan ik het écht weggooien!‘
De reparaties zijn gratis, alles gebeurt met vrijwilligers. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. ‘Die varieert van één euro tot een tientje’, zegt penningmeester Cor Maurits, ‘mensen zijn vaak zo blij als een apparaat waar ze aan gehecht zijn het weer doet!’ Die bijdrage wordt gebruikt voor nieuw gereedschap, flyers, training en twee vrijwilligersbijeenkomsten.
Sinds 2013 is er een klein overschot gegroeid. Daarvan is nu een deel geschonken voor de aanleg van een ecologische wijngaard bij de Tent of Nations in Bethlehem. Zo kunnen de doelstellingen van het Repair Café, duurzaamheid, werken aan een eerlijke samenleving en beter contact tussen mensen, ook dáár gesteund worden. De Tent of Nations is een ontmoetingsplaats voor Palestijnen en Israëli’s. Zij oefenen zich daar in samenwerken aan een geweldloze en rechtvaardige oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict. Het Meer-Minder-Fonds, een van de initiatiefnemers van de Repair Cafés, steunt dit project, zie meer-minder-fonds.nl.
Alle informatie over Repair Cafés in Haarlemmermeer is te vinden op de Facebookpagina of via telefoonnummer 06 16040860.