Pinksterviering: 'Taal die beweging op gang brengt'

“Toen het geluid weerklonk, dromden ze samen en ze raakten geheel in verwarring omdat ieder de apostelen en de andere leerlingen in zijn eigen taal hoorde spreken”      (Handelingen 2:6)

Daarvoor staat in het pinksterverhaal dat de leerlingen op luide toon begonnen te spreken in vreemde talen, vervuld van de heilige geest.
Vorige eeuw moest Esperanto de nieuwe wereldtaal worden. Het leek zo'n mooi idee. Een wereldwijde taal die door elke spreker even makkelijk te leren was. Toch is Esperanto nooit echt populair geworden. Het universeel spreken en verstaan van elkaar, of dat nu via de heilige geest of via Esperanto gaat, zou anno 2017 ook zeer welkom zijn. Of het nu om volken, bevolkingsgroepen of mensen individueel gaat, we praten zo vaak langs elkaar heen en verstaan elkaar niet.
Met Pinksteren gaat het om beweging en om elkaar verstaan, waar je ook vandaan komt. In de oecumenische vieringen wordt dat gesymboliseerd door een andere universele taal: gebarentaal. Als je doof of slechthorend bent is dat een belangrijk communicatiemiddel, bovendien een vorm van spreken en verstaan die niet kan zonder beweging.
Met Pinksteren 2017 laten we de langjarige traditie los van een openluchtviering in het Haarlemmermeerse bos. Daar zijn discussies over gevoerd. Zeker, het had ook te maken met de energie die er in de facilitaire voorbereiding moest worden gestoken, maar de Raad van Kerken wil niet per se aan een traditie vasthouden en denkt dat het belangrijk is het eens over een andere boeg te gooien.
H.Joannes de Doperkerk Kruisweg 1073

Dit jaar zijn er op 4 juni, eerste pinksterdag 3 oecumenische vieringen in de kerkgebouwen in Hoofddorp-centrum, zo dicht bij elkaar dat deze gevolgd kunnen worden door een gezamenlijke afsluiting rondom de Joannes de Doperkerk, ’t Kruispunt, het voorplein, het Labyrint en de beeldentuin.

in de Doopsgezinde kerk
Hoofdweg 691, 10.00 uur
m.m.v. ds. Adri van der Wal en inbreng vanuit parochie en doopsgezinde en protestantse gemeente

in de Marktpleinkerk met tafelviering
Marktplein 96, 9.30 uur
m.m.v. pastor Mieke Hennus, diaken Paul Bindels en inbreng vanuit parochie en doopsgezinde en protestantse gemeente

in de H. Joannes de Doperkerk
Kruisweg 1073, 10.00 uur
m.m.v. ds. Coen Wessel en inbreng vanuit parochie en doopsgezinde en protestantse gemeente

crèche
parochiehuis Kruisweg 1073

kinderprogramma
In Labyrint en beeldentuin bij de Joannes de Doperkerk Kruisweg 1073

Eén traditie blijft ook in 2017: neem weer gewoon koffie en zo mee. En ontmoet, spreek en versta elkaar.

Gezamenlijke ontmoeting en afsluiting rondom de Joannes de Doperkerk Kruisweg 1073 vanaf 11.00 u
Met meegebrachte koffie en zo, ’t Kruispunt open, kramen van Wereldwinkel en Amnesty, begeleide wandelingen door beeldentuin …..

Marktpleinkerk Marktplein 96
Doopsgezinde kerk Hoofdweg 691