Deelnemende kerken:

Doopsgezinde Gemeente

Protestantse Gemeente

Rooms Katholieke Parochie

Actueel

Volg ons op Facebook
KLIK HIER voor een abonnement op de digitale nieuwsbrief van de Raad van Kerken

Agenda

 

SITELINKS
www.raadvankerken
www.destalopdekaag.nl
www.bijbelsetuin.nl
www.boekwinkelhetkruispunt.nl

Enkele woorden vanuit de Raad van Kerken Hoofddorp

Geschokt, kwaad, machteloos, waren mijn overheersende gevoelens gisteravond, waarbij ik de hele avond het nieuws volgde. “12x van Gogh”, zoals iemand zei. Naast de schokkende beelden, was er ook het schokkende geluid van kogels en de motivering van de aanslagplegers: Het wreken van de profeet Mohammed. “Wat een belediging van de profeet Mohammed”, dacht ik. En over hun uitspraak: “Allah akbar, God is groot”: “Wat een belediging van God. God, die voor christenen, joden en moslims vooral barmhartig is, zoals o.m. in de naam van de moskee van Hoofddorp tot uiting komt.
Hoe kunnen mensen denken, dat ze in naam van God mensen mogen vermoorden? ”. Het deed me erg goed, dat er in heel Frankrijk duizenden mensen op pleinen stonden. Goed deed me ook de toespraak van president Hollande: Frankrijk verenigd tegen deze afschuwelijke daad, gericht tegen het grote goed van vrijheid van mening.
Als Franse natie zijn wij daar één in. Uitspraken van wereldleiders als Obama, Merkel en Cameron en onze eigen minister president, onze koning, Lodewijk Asscher en Achmed Abutaleb, de burgemeester van Rotterdam. De laatste zei: Morgen zal er protest zijn in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. Ik zei tegen mijn vrouw: “Laten we naar Haarlem gaan, maar liever nog naar een protest in Hoofddorp”
.
Vanmorgen vroeg, belde een vriend, met de vraag of ik ook zo slecht geslapen had en meteen daarna of er iets in Hoofddorp zou zijn. Ik vroeg hem het uit te zoeken, maar voor hij dat gedaan had, kreeg ik al een mail over deze bijeenkomst. De snelle organisatie hiervan door veel gemeentes, toont goed aan hoe diep getroffen in het hart veel mensen zijn. Het laat goed zien hoe een groot goed vrijheid is. Hoeveel het ons waard is. Hoe wij eer willen betonen aan mensen, die zoals de tekenaars van Charlie Hebdo, in de voorste linie staande, niet hebben willen capituleren voor intolerantie en terreur. Op deze manier kunnen wij ook hun nabestaanden tot troost zijn.
Een parochiaan, die vanavond, niet kan zei: “Wil je dit zeggen?” en ze gaf me op dit briefje:
“Dat wij niet bang zijn”. Ik zeg het haar graag na. En wat wij hier vanavond doen, met talloze andere mensen, is dat niet een machteloos gebaar? Nee! Het is verzet! Want om met de dichter Remco Campert te spreken:

 

Verzet begint niet met grote woorden
Maar met kleine daden.
Zoals storm met zacht geritsel in de tuin
Of de kat die de kolder in zijn kop krijgt
Zoals brede rivieren
Met een kleine bron
Verscholen in het woud
...........
Jezelf een vraag stellen
Daarmee verzet beginnen
En dan die ander een vraag stellen
.............
En dan nog iemand, en nog iemand en nog........

 

En zo rondkijkend , denk ik aan 4 mei, waarbij we hier ieder jaar die prachtige woorden uit ons
Volkslied zingen:”De tirannie verdrijven, die mij mijn hart doorwondt”. Na 4 mei komt 5 mei, laten we samen proberen de tirannie te verdrijven, zodat ieder in vrijheid kan leven.


Hoofddorp, 8 januari 2015
Leo Mesman, pastor parochie H. Joannes de Doper en voorzitter Raad van Kerken Hoofddorp.